GÜLŞEN ÖZBEY ÇANDAR

Ankara Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Arkeoloji bölümünden mezun. Aynı fakültede Pedogoji eğitimini tamamladı. Paris'te Àlliance France dil okulunu bitirdi ve yine Paris’de Akademie de la Grande Chaumiere et Colarossi’de resim çalışmaları yaptı. Roma'da resim atölyelerinde devam etti.

Ankara Yaratım Sanat Galerisi’ni açtı, 4 yıl çalıştırdı. Türk Tanıtma Vakfı (Tütav) Kültürevi Müdüreliği ve Sanat Galerisi yöneticiliği yaptı. Daha sonra Marjinal Sanat Evi'ni açtı. Yurt içi ve yurt dışında Resim ve Karikatür sergileri açtı. Avuaturalya'da sergi açan ilk Türk karikatür sanatçısı oldu (Histarica Museum). Almanya’da Frankfurt Darmstadd’da sergiler yaptı. Observer, Brodmeadows ve Community News gazetelerinde hakkında yazılar yayınlandı.Çeşitli gazete ve dergilerde röportajlar, inceleme ve haber yazıları, öyküler yazdı. Dizi kitaplar hazırladı. Plastik Sanatlar Dergilerinde resim kritikleri yazdı. 4 yıl Yazko Somut Gazetesi Ankara Temsilcisi görevini sürdürdü ve yazdı. Diyalok Dergisi Genel yayın Yönetmenliği yaptı.

Yazdığı yerler; Güneş, Cumhuriyet, Ulus, Vatan v.s. 10 dizilik 'Ortak Kitaplar' çıkardı; Özgürlük, İşçi Hakları, Devlet, Sansür v.b. Çok sayıda kitap kapakları ve kitap resimleri yaptı. Çeşitli gazete ve dergilerde karikatür ve vinyet çiziyor.

Çizdiği dergiler: 2000’e Doğru, Mülkiyeliler Birliği, Çankaya Belediyesi Dergisi, Gerçek Sanat, Gün, Zitaat Dünyası, Devinim, International Tribüne, Gündem , Vatan, Avusturya’da İngilizce-Türkçe çıkan “Kaynak” dergisi v.b. 1990'da Ankara Film Festivalinde kısa metrajlı film dalında birinci olan, ve yurtdışına giden “Büyük Simbat” filminde kamera arkasında görev aldı. Satırık heykeller de yapan sanatçı, karıkatürde kara mizahı, İroniyi savunuyor. Politik karikatürün, siyasi bir silah olduğunu düşünüyor.

Sanatçı, Tolga Çandar’la evli, Karya isimli bir oğulları var. Ankara’da yaşıyorlar.

ÇALIŞMALARI

Karikatür toplumsal sorunları irdeler. Bence salt gülünüp geçilen çizgiler yaratmak değildir. Bu kolaycı mizhtır. Bu nedenle görevci mizahın varlığını savunmak ve bunu yaygınlaştırmak gerekiyor. Bir dünya görüşü kazanarak, bunu çizgilerle işlemek ve giderek bir biçim kazanıp yeniden simgeler, imgeler yaratabilmek gerekli. Çizgi sanatı da bu toplumun çeşitli sosyal ve siyasal sorunlarını işler. Geçirdiği aşamalar içinde yepyeni bir türü, yani “kara mizah”ı ortaya çıkarmıştır. Bunu geliştirmiştir. Bu nedenle güldürmekten çok düşündürmeamacı güdülmüştür. Dolayısıyla ben de, karikatürde ironiyi savunuyorum ve bunun doğru olduğuna inanıyorum. Sonuç olarak düşündürmek istiyorum.

Karikatür, çeşitli sosyal ve siyasal sorunların olduğu, insan haklarının elde edilemediği toplumlarda güç kazanır. Politik karikatür, siyasal bir silahtır. Karikatür sanatçısı, köşe yazarı gibi siyasi kişilerle, siyasal olayları yorumlar, değerlendirir ve izleyicilerine ulaşır.




   



Ana Sayfa Biyografi Sanatçı Kimliği Makaleleri Foto Galeri Ziyaretçi Defteri İletişim
© Tolga Çandar 2014 | Her hakkı saklıdır | Bu sitede yer alan hiçbir bilgi izin almadan herhangi bir kaynakta yayınlanamaz.